Uusia ajatuksia uraohjaukseen

0 Posted by - 19.12.2017 - Uraohjaajalle, Artikkelit

Karelian talotekniikan opinto-ohjaaja Johanna Luostarinen on ollut aktiivisesti mukana Work Smartin toiminnassa syksystä 2016 alkaen. Työpajojen seuraaminen ja vetäminen on herättänyt uudenlaisia ajatuksia opiskelijoiden uraohjauksen merkityksestä ja tavoitteista.

– Itse olen osannut eri tavalla jututtaa aloittavia opiskelijoita. Tavoitteenani on, että he ymmärtäisivät miettiä omaa osaamistaan, ammatillisuuttaan ja uraansa jo heti opintojen alussa.

Luostarinen näkee, että toinen opiskeluvuosi on hyvä ajankohta Work Smart -työpajoille. Konseptin sisältöjä – kuten omaa osaamista – olisi kuitenkin hyvä pohtia mahdollisimman paljon jo ensimmäisenä opiskeluvuonna.

–  Pelkät työpajat eivät riitä, mutta ne ovat hyvä herätys ennen verkostoitumistreffejä käydä asiat tiiviisti ja kompaktisti läpi. Se, mistä on puhuttu aiemmin, tulee treffeillä konkreettisesti esiin.

Work Smart -verkostoitumispajan Luostarinen näkee matalan kynnyksen kontaktina työelämään.

– Kontaktin saaminen tuntuu olevan monille opiskelijoille vaikeaa ja kynnys ensimmäiseen kontaktiin on suuri. Work Smartin kautta pääsee juttusille ja ryhmässä saa tukea toisista.

Vetäjät valmentavassa roolissa

Opiskelijoiden lisäksi Luostarinen kokee itsekin saaneensa hyötyä työpajojen kautta.

– Olen saanut paljon työvälineitä opinto-ohjaajan työn tekemiseen. Work Smart on auttanut ammatillisessa kehittymisessä ja se on ollut myös luonteva tapa luoda suhteita yrityksiin.

Vetäjän valmentava rooli on suurin kahdessa ensimmäisessä työpajassa. Moodleen on koottu avuksi työpajojen tuntirungot ja esimerkkitehtäviä, joiden avulla voi elävöittää tuntia.

– Ne on rakennettu niin, että konseptin pystyisi ottamaan aika kylmiltäänkin vastaan, mutta tietysti saa elävämmän käsityksen, jos pääsee näkemään treffit etukäteen jonkin ryhmän mukana, kertoo Luostarinen, joka on työstänyt apumateriaaleja yhdessä liiketalouden opinto-ohjaaja Pilvi Purmosen kanssa.

Työnantajien kutsuminen verkostoitumistreffeille on onnistunut yhteistyönä.

– Meillä opiskelijat kysyvät itse yrityksiä työpajaan ja minä varmistan muutaman yrityksen.

Treffipäivänä kannattaa Luostarisen mukaan varautua muutoksiin esimerkiksi mahdollisten sairastumisten vuoksi.

– Päivä tulee olemaan hyvä ja se tulee toimimaan, mutta se todennäköisesti tulee elämään ja siitä tulee omannäköisensä. Kannattaa varata tarpeeksi aikaa ja varasuunnitelmia, joita Moodlen materiaalit tarjoavat.

 

Teksti:
Kirsi Taskinen
projektikoordinaattori